Το νησί της Μυκόνου

Πληροφορίες για την Μύκονο

Ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία πολυτελείας κοντά στην πόλη της Μυκόνου και από τα πιο κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία διακοπών στον κόσμο

Η Μύκονος είναι ένα υπέροχο παράδειγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής γύρω από έναν γραφικό κόλπο. Λαμπιρίζοντας κάτω από τον ήλιο, ανάμεσα σε γαλάζιο ουρανό και τα κατά γαλανα νερα του Αιγαιου, τα ασβεστωμένα κτίρια των Μεσαιωνικών πόλεων οπου σχηματίζουν λαβύρινθο από στενά σοκάκια. Μια τέλεια εικόνα βγαλμενη απο καρτ ποστάλ που συμπληρώνεται από καλά διατηρημένους ανεμόμυλους και μικροσκοπικές εκκλησίες με κόκκινη στέγη, μοναδικα μουσεία καθως και το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, την γειτονική Δήλo. Σε συνδυασμό με τις πολλαπλές απολαύσεις του νησιού, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι η Μύκονος στέφθηκε ως «το πιο λαμπερό κόσμημα του Αιγαίου».

 

Μυθολογία & Ιστορία

Ο θρύλος λέει ότι η Μύκονος πήρε το όνομά της από τον ήρωα, «Μύκονο», γιο του βασιλιά της Δήλου, του Άνιου, και απόγονος του Διονύσου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Ηρακλής, σε έναν από τους δώδεκα άθλους του, σκότωσε τους Γίγαντες και τους πέταξε στη θάλασσα. Απολιθώθηκαν και μετατράπηκαν σε τεράστιους βράχους, σχηματίζοντας αυτό το χαρακτηριστικό πετρώδες νησί.

 

Στην αρχαιότητα, λόγω της εγγύτητάς της με τη Δήλο - το μεγαλύτερο εμπορικό και πνευματικό κέντρο της Μεσογείου - η Μύκονος - ήταν ένας σημαντικός σταθμός εφοδιασμού. Η μικρή απόσταση 1,5 μιλίων μεταξύ των δύο νησιών διέσχιζε συχνά καθώς η θρησκεία υποχρέωνε κανείς να μην γεννηθεί ή να πεθάνει στη Δήλο. Γύρω από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Μύκονος είχε εξελιχθεί σε εξέχον κέντρο γεωργίας και θαλάσσιου εμπορίου. Το 1207, όπως και οι υπόλοιπες Κυκλάδες, τέθηκε υπό την ενετική κυριαρχία, μέχρι το 1537 όπου ανέλαβαν οι Τούρκοι. Οι Μυκονιάτες ήταν σπουδαίοι ναυτικοί και αποδείχτηκαν καθοριστικοί στην Ελληνική Επανάσταση το 1821. Μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1830, η οικονομία του νησιού αποκαταστάθηκε σταδιακά.

 

Την περίοδο του μεσοπολέμου, καλλιτέχνες και μελετητές άρχισαν να ανακαλύπτουν τη Μύκονο στις επισκέψεις τους στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50, ο τουρισμός αυξήθηκε, μαζί με τον πληθυσμό του νησιού, αλλά ήταν τις επόμενες δύο δεκαετίες της δεκαετίας του '70 και του '80 που, χάρη στους jet setters και τους socialites, την Jackie O, η Μύκονος έγινε ένας από τα πιο κοσμοπολίτικα θέρετρα στον κόσμο.

 

Σήμερα η Μύκονος είναι η βασίλισσα των διακοπών της Μεσογείου: από τα κομψά εστιατόρια και τις ελίτ μπουτίκ μέχρι τα beach bar και τα μεγάλα κλαμπ όπως το Scorpios, Nammos, Solymar, Principote, Allemagou, Jackie Ο και Cavo Paradiso. Οι λαμπεροί χώροι της Μυκόνου είναι παγκοσμίως γνωστοί. Το ίδιο ισχύει και για τις χαλαρές, ξέγνοιαστες μέρες και νύχτες. Από ιππασία μεχρι καταδύσεις στο βυθο, εξερευνήση στα γραφικά χωριά και μοναστήρια, ιστιοπλοΐα στο ηλιοβασίλεμα, κρουαζιέρες στη Δήλο ή ξεφρενο πάρτι, οι επιλογές ποτε δε σταματουν. Σας προσκαλούμε να έρθετε και να ζήσετε την εμπειρία της Μυκόνου!

Κατεβάστε το χάρτη της Μυκόνου

ΟΡΟΣΗΜΑ

  •  Αρχαιολογικό Μουσείο 2 χλμ νότια
  • Νήσος Δήλος (Αρχαιολογικό ενδιαφέρον) 30 λεπτά με πλοίο δυτικά
  • Ναυτικό Μουσείο 2,0 χλμ νότια
  • Λαογραφικό Μουσείο 2,0 χλμ νότια
  • Μονή Τουρλιανής 7,5 χλμ βορειοανατολικά
  • Χώρα της Μυκόνου 2 χλμ βόρεια
  • Τοπικό αγρόκτημα 6,5 χλμ βορειοανατολικά
  • Το νησί της Τήνου 30 λεπτά με πλοίο βορειοδυτικά
  • Ανεμόμυλοι και Μικρή Βενετία 2,0 χλμ νότια